צילום עובד במצלמה על ידי המעביד, ללא ידיעתו, מהווה פגיעה אסורה בפרטיות העובד ומזכה את העובד להתפטר בדין פיטורים
ביום 20.6.2012 ניתן פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בנצרת (כב' הש' איצקוביץ) במסגרת סע (נצ') 30929-12-10 אסכנדר סלמאן – רו"ח נ' איהאב עליימי – רו"ח במסגרתו נקבע כי צילום של העובד במקום העבודה, ללא הסכמתו או ידיעתו, מהווה נסיבה שבה אין לדרוש מן העובד להמשיך בעבודתו, בהתאם לסעיף 11 (א) לחוק פיצויי פיטורים.
במסגרת פסק הדין נידון עניינו של רואה חשבון שעבד כשכיר במשרד רואי חשבון, במשך כ-11 שנים. 5 ימים לאחר שגילה העובד כי בחדרו הותקנו מצלמות הוא התפטר. לא היתה מחלוקת כי בחדרו של התובע פעלה מצלמה במשך כ-7 שנים. בית הדין קבע כי המעביד לא הודיע לתובע על קיומה ולא קיבל את גירסתו בנדון. באיזכורו פסקי דין הנוגעים לניטור דואר אלקטרוני של עובד, פסק בית הדין הנכבד כי מעקב, אף במקום שאינו רק לשימושו של העובד (גם אם נועד למנוע גניבה), הוא כלי לגיטימי בתנאי שהעובד מודע לכך וכי צילום סמוי פוגע בפרטיות העובד.
ביחס לזכותו של העובד להתפטר מחמת הרעה מוחשית בתנאי עבודתו, על פי סעיף 11 (א) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, קבע בי הדין, כי אין כל ספק, כי צילום של עובד במשך כל השעות שבהן הוא שוהה במשרדו, מבלי להודיע לו על כך, מהווה "נסיבה שביחסי עבודה שבה אין לדרוש ממנו להמשיך בעבודתו", אפילו אם נכחו במשרד עוד עובדים. אין בכך כדי להפוך את מקום העבודה של העובד ל"רשות רבים". מנגד, עמדה טענת המעביד כי מיד לאחר שהעובד ביקש זאת, הסיר את המצלמה ובכך תיקן את ההרעה המוחשית בתנאי העובדה. ביחס לכך הזכיר בית הדין את הכלל כי במצב בו יש בידי המעביד כדי להסיר את ההרעה, מוטלת על העובד חובה להתריע בפני המעביד על כוונתו להתפטר בשל ההרעה בתנאי העסקתו, כאשר התכלית של כלל זה הוא מתן אפשרות לתקן את הדברים, הנובע אף מחובת תום הלב. אולם, קבע בית הדין, בנסיבות שבהן ברור כי אין בידי המעביד לשנות את הנסיבות שגרמו להרעה, אין לדרוש מן העובד שהוא "יתרה" במעבידו לסלק את הסיבה להתפטרות. במקרה הנדון יכל אמנם הנתבע להסיר את המצלמה, כפי שהוא אכן עשה, אך לא ניתן היה – ולא היה בידיו – להחזיר את האמון הפגוע של התובע, שלא רק גילה שהוא מצולם במהלך תקופה כה ארוכה, אלא אף גילה כי הנתבע, לגביו הוא ראה את עצמו כיד ימינו ואכן היה עובד מסור ומצטיין, לא טרח לספר לו והוא גילה על כך בשל התקרית שאירעה. לפיכך קבע בית הדין כי בצדק התפטר העובד בדין פיטורין מחמת הרעת תנאים.
הערה: ביום 29.8.2016 פרסמה הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע טיוטה של הנחיית רשם מאגרי מידע בעניין שימוש במצלמות מעקב במקום העבודה ובמסגרת יחסי עבודה, להערות הציבור.